Tuesday, October 4, 2011

Home » » Resepi: Mee Rebus Tulang Melaka style

Resepi: Mee Rebus Tulang Melaka style



Kalau haritu aku bagi resepi dari pantai timur, haaa... hari ni jom pekena masakan dari Melaka pulak hehe. Penyumbang resepi masih orang yang same yeitu colleague aku, Aju. Variety tol pompuan ni kan. Sume masakan dia tau haha. Kalau ko nak aku masukkan resepi ko lagi silelah masak dan bawak ke opis selalu ye Aju! Ngeh, ngeh, ngeh... Okeh mari kite mulekan!


Bahan-bahan A:
  • Bawang besar
  • Bawang kecik
  • Halia
  • Cili kering
  • Asam Jawa

Bahan B:
  • Tulang & daging tetel - direbus sehingga empuk

Lain-lain:
  • Sayur sawi dipotong dan taugeh
  • Sedikit air asam jawa
  • Sedikit sos cili
  • Sedikit sos tomato
  • Mee kuning secukupnya
  • Telur (dipukul dulu) ikut suke nak bape banyak
  • Sedikit tepung jagung


Cara-cara membuatnya: -
  • Tumiskan bahan A sehingga garing dan naik baunya.
  • Masukkan tulang dan daging tetel. Biarkan ia sebati dengan tumisan.
  • Masukkan air rebusan tulang dan biarkan menggelegak.
  • Masukkan air asam jawa, sos cili dan tomato. Biarkan menggelegak semula.
  • Kuatkan api lalu tuangkan perlahan-lahan ke dalam kuah sehingga habis.
  • Masukkan tepung jagung.
  • Semasa hendak makan, masukkan mee dan sayuran. Gaul mesra dan bolehlah di ngappp!


Notes: Sedap makan taim panas-panas lebih-lebih lagi di waktu hujan, perghhhh!!!!


Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket