Thursday, June 16, 2011

Home » , , » 3 hari 2 Malang: Jalang-jalang Carik Makang- Kuala Terengganu

3 hari 2 Malang: Jalang-jalang Carik Makang- Kuala Terengganu

Ni taim tengah tunggu cab ke LCCT


Sudah masuk boarding room. Adios Kay El!


Mase coti sekolah lepas kiteorang anak-beranak dan keluarga menantu mentua aku pegi Kuala Terengganu. Ekcelli nak gi attend kenduri bertandang umah pengantin lelaki adik ipar aku kat sane so dah alang-alang mase tu coti sekolah, kiteorang berfamily day la sekali.



Chalet Dara Inn yang kiteorang dok ni cume 5 minit je dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud so turun je dari kapal terbang, pak ustad & Maria fetch aku, Mirul & Rayyan kat terminal. Farah naik flight??? :mBerangan: Hahahahaaa.. yeee.. sile jangan makan hati sebab akupun tak tau nape aku bleh merelakan diri aku dok dalam kapai tu. Rasanya sejam aku dalam flight tu dah khatam kot satu Al-Quran! Ngeh, ngeh, ngehhhh... Rasenya inilah kali pertama dan terakhir kot! (Unless darurat kena pakse dengan senapang) Bukan takut daaa... gayat ajeeee... heee... Kalau bahase omputehnya penyakit ngade ni dipanggey 'Aeroacrophobia'. Jangan memain, siap de nama tu..!


2 orang budak yang berjaya menjadikan kapal terbang itu mereka punye...


Tips bergambar: Walaupun tengah takut tetapi apabila berposing, silelah menten ayu okeh!


Oppsss... yang ini bukan chalet kiteorang dok. Yang ini Ahmad Albab yang puuunyaaaa....


Budak paling ceria dapat turun dari kapai terobang. Gayat gak upenyer! Akakaaa...


Nilah bilik kiteorang


Sambung cite. Hari pertama sampai tu cam biaselahkan kalau dah nama orang KL tu, jakun la nak gi pantai (sape tu, sape tu?). So petang tu ramai-ramai la pakat gi jenjalan kat pantai ngan anak-beranak. Para suami tidak hadir ye sebab sumenya keletihan jadik drebar, haha (gelak buat-buat). Aku tak tau nama pantai ni tapi dia betul-betul tepi Lapangan Terbang Sultan Mahmud. Dek kerana pantai ni dah ditambak separuh (dengar kata dari cite adik ipar baru aku kononnya ditambak sebab bile air pasang pernah airnya melimpah masuk lapangan terbang tu) Since dia orang KT sejati so :puteh_16: aku pecaye sepenuh hati.








Canerpun air dia agak dalam gak so mak budak budak-budak makan ati la sebab tak dapat mandi. Paling kuat pun dapat kuak lentang atas pasir pinggir air jelah. Tu pun dah syukur tak lemas. Lagipun aku tengok takde sape pun yang mandi so kalau kiteorang wat pasal kat situ wajib masuk frontpage Metro besoknya. Lepas godek-godek kaki kat pantai tu, kiteorang teruskan mengusha pasar malam yang ade dekat-dekat situ. Tak taulah pasar tu ade tiap-tiap hari ke atau cuma hari Jumaat. Mostly dalam tu banyak baju-baju bundle je so kiteorang yang eksyen kurang berminat ni pun tamatkan ekspedisi untuk hari pertama di situ aje.




Hari Sabtu- 28hb Mei 2011. Aktiviti kiteorang harini yelah bertandang ke kenduri sambut menantu kat area situ-situ gak. Tapi sebelum tu cam biase, main pantai duluuu haha... (excited). Ekceli aku dah plan nak shoot waktu subuh 6.30 pagi tu tapi dah bersiap-siap takut la pulak nak jalan sensorang hehe... :mHihi: Akhirnya dapat gak la shot view pukul 7.30 pagi cume of course la tak selawa kalau dapat shot awal lagi tadi tu. Nampaknya kene tunggu bertawun la plak nak jumpe pantai lagi, cisss rugi, rugi...









Lepas sejam dua kat situ, kiteorang pun siap-siap dan gi makan free kenduri. Pastu petang gi Pasar Kepayang cume aku takde duit mood nak shopping ngat sebab encik migrain aku suda mari. Aku cume beli barang mak aku kirim je ngan jajan pastu balik. Balik tu pak ustad hajak gi minum kat restoren depan chalet aku tu. Kat sini terkenal ngan ICT. Aaa... korang jangan ingat kat Shah Alam jek ade i-City tauuu... kat sini pun ade cume kat sini ICT tu stand untuk hidangan popularnya I=Ikan C=Celup T=Tepung!



Nama restoran ni Restoran Haji Pok Long. Sebenarnye ade lagi berderet restoren ICT sebelah-menyebelahnya tapi aku nak gak masuk sini sebab dari semalam mase sampai KT aku nengok ramai tul orang yang berkunjung kat sini sampai tak cukup-cukup kosi meja. So x acilahkan dorang dapat gi aku tak dapat hehe... :mRambut: Overall aku sangat suke ICT mereka ini. Tepung dia rangup dan sos dia sangat sedap hokeh. Selain dari seafood celup, dorang ade gak menu sedia ade cam goreng pisang dan bihun. Lain takde ye so jangan gatal mintak.




Lepas makan tetiba pak ustad ajak bercanda la plak. Opsss... bukan di tepi pantai tapi di atas kuda okeh. No, no, nooo... :puteh_30: sile cuci otak anda. Tiap petang kat sini ade servis kete kuda round umah orang sampai depan pantai balik. Memula Maria taknak tapi lepas aku ugut nak tinggalkan dia pujuk barulah dia naik. Maklumlah spesis penakut cam ummi dia gak, haha! Mirul terlepas peluang nak naik sebab dia dah ilang gi main bola kat tepi pantai, :mKorek: naseb le...




Bayaran untuk sekali merase jakun naik kete kuda ni yelah RM3 untuk dewasa dan RM2 untuk kanak-kanak. Totalnya.. pak ustad bayor :pandaGeli_27: (sape soh hajak naik tadi). Best gak upenye naik kete kuda ni cume aku sian kat kuda tu kena bawak aku yang berat dah nak cecah obesiti ni, haha! Lalu bile turun sempatla aku usap kepala dan pipi dia seraya mengucapkan mekaseh sebelum drebar tu soh aku tepi sebab ade orang lain suda naik nak jalan suda. Cehhh, jeles la tu... ngan kuda pun nak jeles! Yang paling sonok yelah Rayyan. Maklumlah baru 3 tahun idup camtulah. Upenye taim aku tengah kemas-kemas dalam bilik lepas balik tu, dia suda kuar dan masuk bilik atok dia serta berjaye pau atok dia soh bawak naik kete kuda lagi seround. :puteh_23: Sabo jelah anak Hasloni Hashim itew...



Besoknya takde aktiviti lain melainkan bersiap-siap dan balik ke KL. Alhamdulillah since ni hari ke-3 cuti sekolah so jalan clear giler babas, wuhhuuu.... Canerpun sempatla singgah beli kopok losong yang sedap itu dan brenti rehat kat Kawasan Rehat Tasik Kijal. Aku diet tak lapar so aku lepak je situ dan pastu terus kiteorang direct balik KL.




:minimo_37: Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

4 comments

June 16, 2011 at 11:39 AM

Mcm best je Dara Inn Chalet tu. bape eh harga dia sehari?

June 16, 2011 at 1:03 PM

cantik la picas ni..suka..suka..

June 16, 2011 at 2:42 PM

Picture number 17 tu superb beautiful.. I adore the unguness of the piccha. cewah! ;)

Terengganu mmg best. Saya juga suka! Sotong tepung pun nyums! Minum lagi air kelapa.. Heavennyaaaaaaa :D

June 17, 2011 at 12:47 PM

Kak Chik: Tak surelah bape sbb pak mentua sponsor sume hehe... tapi dia ade website so bleh google Dara Inn bleh tgk situ ye.
Ummi Eisya: Macehhh...
Nono Fara: Thx. Tu pakai filter baru beli saje nak test 1st taim. Tu pun tak banyak dapat sebab matahari dah naik kol 8am. Yup betolll... sotong celup, ikan pari celup, udang celup... pehhhhh... adehhhh teringat la plakkk akaka...!!!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket