Monday, February 7, 2011

Home » , » Kongsifatchoi heheee...

Kongsifatchoi heheee...





Entah caner, tetiba je di suatu hari pak ustad ajak bawak budak-budak gi jalan-jalan carik pasal kat PD. Aku cam... ermmm rindu gak la sebab dulu pernah lalui situasi gi jalan di hari raya cina ni tapi sangkut kat tol Seremban dekat 30 minit jugalah time tu. Tapi pasal pak ustad begitu beria-ria gayanya nak jalan (itu petanda baik sebab maknanya aku tayah kuar sesen pun,sengihnampakgigi heee...!) Lagipun takkan tak kenal I... I kan isteri penyebok mithali :11: (dibenarkan muntah).




Kesiankan... huhuhuuuu....
Ok, perjalanan memula ok je tapi bile sampai depan ILIM kat Kajang nun, tu diaa haiii... :mNo:
punyaalah panjang kete dok beratur. So pak ustad pun dengan belasah konpiden terus ikut jalan Sepang tanpa bantuan GPSnya. Aku hengatkan dia tau jalan upenye tak!!! Huahuahuaa... :24:akhirnya berpusing-pusing jugaklah dalam tu selepas menggunakan talian hayat yang pertama yeitu tepon kawan! Lagi sikit nak sampai PD, tetiba la plak tiub minyak enjin bocor. 2,3 kali gak la pak ustad terpaksa berenti kat kedai minyak. Last-last baru found out yang tiub tu bocor apabila minyak itu telah dengan jayanya memancut ke baju pak ustad yang baru je stat enjin haha! Ape lagi... setengah jam gak la kiteorang anak-beranak wat bodo kat tepi jalan tu sementara pak ustad repair!





Akhirnya pukul 3:30 petang barulah kiteorang sampai ke pekan Port Dickson (dari pukul
11:00 pagi tadi tuh!) dan terus ke rumah sewa kiteorang (wahhhh... :bofu_36: macam ade rumah sewa kat sana!) Hehe... ekcelli ni umah ayah kawan pak ustad dan dia memang bagi sewa kat outsiders so dapat la discounted rate lagi! Umahnya besar gak... lebih kurang 20x70" dan ada 3 bilik tidur, 1 tandas dan dapur. 2 dari bilik tidurnya berhawa dingin. Sume kelengkapan dapur lengkap macam tong gas, dapur masak, kuali, pinggan mangkuk... so memang rasa cam rumahlah. Taklah nyusahkan kalau dok kat hotel. Time nak makan je kene kuar pastu kalau tapau sejuk takde tempat nak panaskan, pinggan takde, leceh! Kat sini sume boleh!!! So sesape berhajat nak meny ewa homestay kat PD ni silalah belanja PM saya! ihikhik



Ruang tamu


Bilik ke-2, ke-3 dan utama



Bilik ayor


Budak-budak of course la paling happy pasal dapat bilik sorang satu. Tapi itu di siang hari aje ye. Apabila malam menjelang sume berebut-rebut pakat nak tido bawah ketiak mak bapak so banyaklah bilik kosong haha! :pandaGeli_31: Kedai makan pun belakang umah aje so malamnya kami cume lintas jalan je pegi kedai makan. Sodap pun sodap!!! Tapi kami tapau jek setelah menunggu hampir 1 jam pasal orang yang datang situ punyelah ramai tak hengat. Si Rayyan pun dah mula wat aktiviti lasaknya dengan beraninya membuat percubaan lari dari ibubapa ke dalam gelap malam.



Ruang dapor


Besoknya konon nak bercanda di pasiran pantailah kununnye. Tapi hampeh!!! adus Mana taknya... punyelah ghamai umat datang bermandi-manda di sume pantai yang ada di situ. Jalan pun sampai jadik jem gara-gara ramai sangat pengunjung. Ate aku nak mandi pun rasa terbantut bila tengok orang ramai camtu seghupe aku rebus ayam dalam periuk aje tapi bezanya yang ini ada ayam kaler putih, kaler cekelat, kaler itam... :13: bwuekkk!!!



Laman Hadapan Umah


Udahnya kami gi melawat 'Ostrich Farm je'. Fee masuk yelah RM8 untuk dewasa dan RM4 untuk kanak-kanak. Kat situ takde aktiviti apa sangat pun melainkan dapat tengok ostrich live, pastu ada acara race dengan ostrich... ade sate ostrich, tapi aku tak gi cuba sebab ade review aku pernah bace yang sate kat situ tak sedap sebab orang tu bakar lama sangat atau pun memang daging ostrich keras! Selain dari tu ade la binatang lain tapi tak banyak cam angsa, itik, arnab, monyet dan kambing.


Mereka ini adalah makhluk yang tak reti dok diam. Aku pakai AI Servo pun gamba boleh goyang. Pantang nampak orang dekat depa datang! Aku dah soh dok diam pun depa sebok nak dekat gak! (Memang bangang sebab soh binatang yang paling 'kureng bijak' ikut arahan, haha!). Untuk pengetahuan korang, otak ostrich cume sebesar ibu jari manusia je. Kalau besar ibu jari korang, besar la sket, kalau ikut ibu jari aku, kecik comel aje! Ahaks!



Ni time racing... sekor pun tak juara pasal depa banyak kejar ostrich tu dari lepas garisan penamat! Kui! Kui!



Ermmm... motip???



Tak taulah nape wat muke camtu. Busuk kot! Ni kat sangkar itik rusa tokwi (Jangan percaya sangat- aku tambah aje) Comel okeh!



Paling fotogenik dan sporting itu hari!



Mereka-mereka ini sangat garang. Ingat aku nak tangkap goreng la tuh! Soriii, krismas lambat lagik!



Sume mereka adalah sangat cute. Gong Xi Fa Chai! Ini tahun, tahun kome!



Waaahhh... sungguh besar telur ostrich itukan? Sudah, sudah! Akupun same cam korang tipah tertipu. Ini bukan telur betul tapi depa cat je batu. Hampe... Yo-o-o aku gi panjat berdiri atas telur tu! Konpem sampai bile pun tak pecah!



Lepas dari tu kami pi lepak depan pantai kat pekan tu sebab pak ustad nak gi solat jumaat. Situ tak ramai orang mandi sebab takde fasiliti bilik mandi dan sebagainya. Rasanya situ memang tempat berkelah sebab hampir sume yang datang cume untuk berkelah dan berehat-rehat je bawah pokok. So, berguling-gulinglah kami anak-beranak kat situ sementara tunggu pak ustad selesai solatnya. Lepas piknik (cewah, jangan marah... nama piknik tapi bekal takde. Tapi tayah risau sebab kat situ ade gerai jual burger dan rojak) kiteorang pun balik KL semula.







Alhamdulillah lebuhraya dari PD ke KL ok so 2 jam je kami pun dah sampai ke reban ayam Home Sweet Home semula.



Moral of the story: Ate tak paham-paham lagi ke? nerd Setat tawon depan kalau raya cina dok umah je sudah!!!


:23:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket