Monday, November 29, 2010

Yeaaa, hujan dah turuuunnn!!!

"Alamakkk!!! Camner nih? Dah hujan pulak??!!!"
Hahahaaa.. :6: aku bet sume orang pun camnikan bile tetiba hujan turun. Tapi jarang betul nak dengar orang kata:
"Alhamdulillah... syukur hujan turun"


Biasanya orang menganggap hujan ni sesuatu yang meng'spoil'kan sesuatu benda yang kite buat atau dah plan nak buat. Tapi aku pulak sangat suke hati bile hujan turun. Dengar bunyi deruan hujan tu pun dah cukup menenangkan jiwa! Ahaks! :39:


Mase kecik-kecik dulu, bile dengar je bunyi hujan dah nak turun, aku cepat-cepat amek bantal busuk pastu meniarap depan pintu sebab nak perati hujan tu turun. Memanglah hajat sebenar dihati yelah masuk ke dalam air hujan itu :mHihi: tapi sah-sahlah kang radio dalam rumah bergema pulak! Tapi tak salah sebenarnya mak nak marah sebab kang kalau sakit kang dia gak yang susah! Ngko tu kang tau nak merengek je! :minimo_02:



Banyak kenangan tentang hujan ni sebenarnya (Owh! Tidak! :bofu_17: Dah nak setat dah!!!) Mase aku sekolah rendah dulu, bila time hujan aje, aku dalam kelas dah naik ketor dah. Bukan pasal apa, sebab bile hujan turun je, jambatan Sg Gombak yang mase tu belum dinaik-taraf wajib banjir punye. Al-maklumlahkan, mase darjah dulu i ni kecik cute gitu jadi banjir yg separa lutut tu pun dah menyamai bah besar bagi i, hahaa... Hero aku mase tu sah-sah la arwah abah, heheee...



Tapi ada gak yang bestnya bile banjir ni. Selalunya mak akan buatkan kapal dari kertas untuk aku dan abang. Pastu kiteorang lawan la tengok sape punye kapal yang pergi jauh bile banjir dah surut nanti dialah yang menang! Cehhh konon! Padahal bukan dapat ape pun! @ehsan01



Bile sekolah menengah, time ujan ni pun aku ketor gak sket. Sebabnya asal hujan je drebar bas sekolah tu mesti lupa nak amek aku! Udahnya aku terpaksa la menapak balik ke ghumah! Hampesss...



Hujan juga merupakan ujian bagi aku masa mula-mula bawak kereta dulu. Hari pertama aku bawak kereta ke opis, tetiba hujan turun dengan lebatnya kat highway! Ketor lutut tayah cakap la. :mPeluh: Udah le aku tak pasang ekon, udahnya habis cermin depan, belakang, kiri, kanan sume kabus! Menggeletar jap aku sebab dapat cuci yang cermin depan aku je nak sampai ke umah tu! Kiri kanan sume tak nampak, gamble ajelah! Pehhh...



Bile dah jadik mak budak, sume habit aku bile nampak hujan terpaksa la aku 'damaikan' sket. Hehe. Kang anak-anak aku tengok maknya terkinja-kinja dalam hujan tu, :45: malu weh! Lagipun alignment sume pun dah lari, buruk upenyer pun kalau nak main ujan! Hahahaaa...



Canerpun, aku tetap sukakan hujan. Bila hujan paling tidak aku mesti duduk depan pintu (rutin dari zaman budak kecik lagi!). Bukak pintu tu luas, luas... :tareflower: pastu pejam mata sambil menikmati bunyi deruan hujan ..... tapiiiii kejap je. Tetiba kang mesti ade suara:




"Apa bukak pintu besar-besar nih? Dah! Dah! Tutup sket! Hujan tu!"

Aiseh, sekali bapak budak sound daaaa.. pe lagiii? Tarik bantal tido laaa lagi best ujan-ujan nih! Kihkih!

:3:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, November 22, 2010

Qurban Zulhijjah 1431


Salam, rasanya boleh lagi nak ucapkan 'Selamat Hari Raya Aildiadha' kat korang sume walaupun dah terlepas beberapa hari. :puteh_6: Tahun ni raya korban kitaorang bermakna jugalah sebab encek ustad ada masukkan nama dia di Klang. Katanya erti 'berkemampuan' untuk melakukan ibadah korban tu bukannya diambil-kira dari keseluruhan kemampuan kita tapi sebenarnya bila akan tiba hari raya qurban itu, kita ada kelebihan wang selepas ditolak perbelanjaan untuk anak isteri, maka itulah yang ditafsirkan sebagai 'mampu' untuk ber'qurban'. Hehee... kalau ada lebih lagi, hulur-hulur la kat isterimu yang semedang tak mencukupi ni ye, :26: ngeh3...

Makanya pada hari lembu akan dilapah tu, kononnya kami anak-beranak sume nak turun la Klang pi tengok lembu tu nak disembelih. Kalau tak silap ada 7 ekor sumenya tahun ni tapi encek ustad punya bahagian yang no. 5. Budak-budak kan main bersemangat lagi nak pergi. Kalau selalunya bangun kan main liat tapi ni laju je bangun terus pergi mandi dan siap-siap pulak tu! @ehsan01 Tayah tunggu subwoofer speaker aku ni nak berbunyik dulu cam biasa, haha! Sungguh magik! @upin02 Tapi tulah, dah namanya takde rezekikan, nak wat caner. Sampai-sampai jek lembu dah dilapah so tak dapat la nak tengok upenye dan mase disembelih. Huhuuu, sian budak-budak (ke bapak budak, :mBerangan: ngeh3...) Udahnya habeskan masa kat umah atok jelah, main sampai tak hengat donia! Haha! Takper ni coti sekolah ummi kasik pelepasan okeh! Layan!


Dah tersepittttt!!!

Sorang lagi nak menyepitkan diri!

Hualaaa... gaya ala-ala nak soh orang masuk minang gitu!

Nilah dia hero-hero kampung Telok Gadong!

Nak gak interprem!

Kalau soh bergambar terkepit-kepit pun sanggup! Janji pose ngancam!

3 Dara Pingitan

Best tol jadi budak-budak kan? Haha... mak tingat mase zaman kanak-kanak pulak dah!

Syarifah Aulia. Siapa cepat dia dapat.

Konon nak halang amek gamba tapi terimalah hakikah badan tu tak besar mana, kui2...

Pose terbaekkkk...

Si kenit ni hengat orang nak hamek gamba dia... yo-o-o sengih!

Hahahahaaaa... dia dah tau aku tak fokus kat dia! Pelik tul, caner laaa dia bleh tau ek?

Habeh nangka atok pun dikerjakannya...

Abaikan... Rayyan memang ske interprem!

Anak dara main baling-baling selipa. Bagus la tu.

Tengah main boleh lagi berenti bila nampak kamera tu. Hampe...

Pose maut Ain

Seronok sungguh bile kamera betul-betul aim kat dia!

Sorang lagi berbakat interprem

Budak-budak ni kalau dah berjumpa bukannya hingat nak makan minum. Dah lapo sangat barulah menggigil-gigil carik makanan!

:1:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, November 4, 2010

Taiping Again- Part II

Orait, seperti yang dijanjikan; kali ni aku nak citer pasal Muzium Long Jaafar atau known as The Kota Ngah Ibrahim Historical Complex pulak ye. Tapi sebelum tu citer pasal Muzium Perak dulu. Untuk pengetahuan korang yang belum tau, muzium ni merupakan muzium pertama yang dibina di Malaysia. Mesti mak aku dulu selalu pegi muzium ni time datingkan, :girl_2: hehe! Semalam mase time nak balik aku ternampak signboard muzium ni jadik tulah harini dengan konpidennya boleh sampai sini tanpa bantuan mamat GPS. Sori ye mamat, @ehsan01 i abaikan u sekejap.


Ini kalau tak silap kepala ketapi lokomotif yang pertama kot, heheee...


Yang ini pun rasanya ketapi pertama ke ape... heehee.. :puteh_23: ya ampunnn... tak ingat okeh!


Yang ini aku sangat ingat sebab dorang ni dok tanye soh aku explain apeke menatangnya ni jadi aku terpaksa berhempas-pulas translate ape yang tertulis kat papan tanda tu, hehe... Haaa.. anak-anak, inilah pengaut bijih timah masa zaman dolu-dolu tauuuu....


Ni meriam lama. Itu jelah yang aku ingat, :mHihi: hahaaa... (masalah daya ingatan betul la aku ni!)

Batu peringatan ni sebenarnya dulu diletakkan kat tempat J.W.W. Birch mati dibunuh tapi kemudiannya dipindahkan ke muzium ni supaya tayah gi jauh-jauh semata-mata nak tengok batu tu (:puteh_27: Wahhhh hebatnya Farah boleh ingat semula! Ahaks!)


Rayyan suke sangat dengan patung ni. Sure dia ingat tu moyang diakan (:pandaGeli_13: perasan!) Ni patung Sir R.S.F. Walker, seorang kolonal British yang pernah terbabit dalam sejarah di Taiping. Okeylahhh... aku ngakuuu.. :bofu_32: aku tak ingatttt!!! Google jelahhhh!!!!


Orang dulu-dulu panggey benda alah ni singgahsana. Aku saja soh Maria pose kat situ mane tau kot time dia nak bersanding sok nanti ade gak idea nak deko, haha!


Ni alat-alat muzik di istana zaman dolu


Cam lebih kurang je badan anak aku dengan tulang-temulang tu kan?


Hagak-hagak ini lobang idong sape? Mmmm... salah, salah... jawapan yang itu pun salah. Ini lubang idong gajah! Besor giler kan? Senang nak korek! (Tanpa belalainya la)


Ni sume bukan rangka dinasour okeh tapi binatang-binatang abad ni. Pemenang pertandingan sape yang paling keding kat sini yelah kuda. Kesian yang paling tepi tu, dia patut minum susu Anlene!


Rayyan ngan Mirul tengah wat muke tak percaya itu rangka buaya. Panjang okeh, sampai 3,4 kotak cermin tu pun tak habes!


Same kew??? Same, same... :mJahat: Kui, kui... Apa??? Orang cakap muka Maria dengan Rayyan same!


Wooo... akhirnya ade gak gambar akukan? Balik-balik aku je nak amek gambar orang, mana adil, nak gak interprem sekali-sekala. Yang binatang tu yelah seladang yang sangat besar okeh. Gerun tengok dia tapi seb baik dah innalillah. Yang pink tu... akulah!


Budak baru 2 1/2 tahun idup, mana la penah tengok kerang-kerangan, jakun!


Sume burung-burung itu macam tengah usha Maria jekan? Perasa-a-n...


Mirul sememangnya berani! (Kenyataan ni refer kepada binatang yang ada dalam cermin dan dah mati jelah ye.)


Aku tak tau sape nama guard kat Muzium Perak ni tapi dorang ni sume sangatlah friendly. Walaupun kat luar tengah panas terik, tapi dorang senyuuuuuuuum aje. Jadi akupun tetiba la jadik ramah, haha. Sempatlah aku tanye pasal Muzium Long Jaafar dan brother ni guide aku. Rupenye takla jauh sangat, betullah ape yang mamat GPS tu tulis semalam tu, :minimo_16: heheee.. sori mamattttt! So dari sana, kami pun bertolak ke daerah Matang dimana terletaknya muzium tu. Rasenya adela dalam 20 minit dan kiteorang pun sampai. Tempatnya memang betul-betul kat simpang tiga. Oh ye, bagi pengguna GPS, kalau korang carik POI 'Muzium Long Jaafar' rasanya susah sket nak jumpe kot so better korang search 'Matang Historical Complex', same jek tempatnya!



My first impression mengenai muzium ni yelah- waaaaahhh! Binaan dia masih kukuh (dorang cume wat pembaik-pulihan sket je kt umah tu) dan kayu yang digunakan masih tegap dan solid. Muzium 2 tingkat ni ada beberapa seksyen cam peninggalan Dato' Long Jaa'far sendiri, peninggalan British dan satu side lagi peninggalan Jepun. Asal muzium ni yelah rumah asal Dato' Long Jaa'far sebelum diambil-alih oleh pihak tentera British dan Jepun masa zaman perang dulu. Lepas tu ianya dijadikan sekolah melayu sebelum kerajaan negeri Perak menjadikannya sebagai muzium.


Ini le makam Dato' Long Jaafar

Sikit sejarah jugak...

Matang Historical Complex

Kompleks Sejarah Matang terletak di Matang, Taiping , Perak.

Kompleks ini berbentuk sebuah kota yang dibina daripada batu-batu yang diangkut dari Gunung Hijau, Taiping.

Asalnya kota ini menjadi rumah , pejabat pentadbiran , kota dan kubu pertahanan bagi Menteri Larut yang bernama Ngah Ibrahim bin Long Jaafar dan dikenali sebagai Kota Ngah Ibrahim

1840 Long Jaafar merupakan orang yang pertama menjumpai bijih timah di Malaysia iaitu di Larut, Perak . Kerja-kerja melombong menggunakan teknik melampan iaitu mangkok sebesar kuali daripada kayu. Sesetengah tempat memanggilnya mendulang .

Kekayaan Long Jaafar melimpah kepada Ngah Ibrahim yang dilantik sebagai Menteri Jajahan Larut oleh Sultan Abdullah selaku Sultan Perak . Setiap tahun Ngah Ibrahim mestilah membayar sejumlah wang bayaran kepada Sultan Perak.

1874 Perjanjian Pangkor ditandatangani di atas kapal HMS Pluto bagi mendamaikan sengketa pelombong bijih timah yang tidak terkawal lagi oleh Ngah Ibrahim. Perjanjian ini memberi kesan besar kepada Menteri Ngah Ibrahim kerana tidak lagi mempunyai kuasa mengutip cukai kepada setiap tauke dan pelombong bijih timah.

Komplot membunuh JWW Birch di Pasir Salak menyebabkan beliau dibuang ke Pulau Seycheles di benua Afrika. Di sana Menteri Ngah Ibrahim cuba merayu pulang ke Larut tetapi ditolak. Akhirnya rayuannya diterima dan dihadkan di Singapura.

Tapak kota ini seluas 0.894 hektar . Pernah digunakan sebagai :

* 1913 - 1922 Maktab Perguruan Melayu Matang
* 1913 - 1941 Sekolah Melayu
* 1941 - 1945 Markas Operasi Tentera Jepun
* 1945 - 1984 Sekolah Melayu
* 1985 - Kompleks Sejarah Matang

(Info dr Wikipedia)
Lagi info di sini: www.arkib.gov.my/long_jaafar




Meriam ni mase zaman dulu berfungsi sebagai pertahanan pertama la kalau di ambush dari hadapan.


Keluar aje dari muzium ni, korang akan jumpa signboard ke bandar Taiping semula dan jugak di sebelah kirinya signboard ke Kuala Sepetang. Sape kate aku nak balik ke bandar? :bofu_22: Takkk... hehe... sementelah dah pukul 1:00 tengahari, aku dengan budak-budak pulak dah kebuluran, maka aku teruskan perjalanan ke Kuala Sepetang dimana terletaknya Restoran Mak Jah Mee Banjir Udang. Perjalanan cuma 10 minit saje dan tak susah nak carik sebab ade signboard. Melalui kawasan tu jugak korang akan jumpe lain-lain restoran yang ade sajian mee udang ni tapi disebabkan tahap kejelesan aku pada Maria Tunku Sabri tengok dia bedal mee udang kat Restoran Mak Jah dalam Jalan-jalan Cari Makan tu dulu, maka aku carik gak restoran tu sampai jumpe!


Yang ini aku yang puuuunyaaaa, :mKening: haha! Udang celup tepung bersaiz L! Baekkk punyaaa...


Selain dari Mee Banjir Udang yang femes tu, kat sane ade bermacam lagi menu tapi semuanya basedkan udang. Jangan pulak gatal nak order nasik ayam ke, daging merah ke... ade yang kene perambat kang! :mHurm: Tak reti-reti nak bace menu?!



Tengok ajelah Nasi Goreng Udang dia ni. :puteh_26: Ini yang biasa tau. Kalau yang spesel udangnya saiz laaaaaagi la besar! Maria berape kali punye terkejut daa. Mane taknya, asal selak nasik je jumpe udang! Tapi dia punye freshness bleh gerenti la sebab udang ni even dia L size, tapi korang bleh makan sekali kepala ngan kulit-kulitnya sekali pasal tersangattttlah lembutnya. Untuk info, aku sengaja tak amek gamba mee udang walaupun aku ade beli sebab rasanya macam selalu dah orang asek post gambar mee tu. So kali ni bagi korang tengok lain plak. Hahaa... oi! Udah! :bofu_05: Lap ayor liur tu haaa dah menitik!


:40:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket