Friday, July 23, 2010

Home » , » KENANGAN RAMADHAN bersama Ben Ashaari

KENANGAN RAMADHAN bersama Ben Ashaari



Owh jangan tak caya. Nape ntah tetiba rase nak join plak segmen dari Abang Ben Ashaari ni (pehh, abg tuwww! :mRambut:) Kalau korang nak masuk pun skeati ah. Hado ke mak kesah? :mWekk: Kalau ndak, haaa... caranya cenggini:
Sila buat entri ...

1 ) Header .. linkkan ke entri ini .. (Maap x reti la plak caner nak link kat header tu. Tak nampak la plak mana2 button untuk link. Ke mak yg dah rabun tahap cipan? Ngehhhh.... *Wink* Ajarlaaa...)

2) Ceritakan KENANGAN RAMADHAN anda... tiada had ... kalau ada gambar pon lagi best .. (Nak citer la ni...)

3) Dari mana anda tahu segmen ini .. (semestinya dari blog abang Mat Gebu yang sungguh gebu itewww!)

Okeh. Now kene cerita. Ko x tak cukup syarat! :pandaGeli_19:



KENANGAN #1:



Bagi yang penah jenguk kat blog aku yg bakal tinggal kenangan tu, aku pernah citer pasal kes ni. Link dia kat sini. Tapi ni kene la gak cite balik sebab kang main bagi link je kene marah lak ngan abang Ben, kan, kannnn.... :pandaGeli_05:

Alkisahnya bile nak raya je, peristiwa ni musti terbayang-bayang balik dalam pikiran. Memang hamlau betollah penyangak tu! blogger-emoticon.blogspot.com Aku masih ingat, mase tu lagi beberape hari nak raya dan haritu adalah hari last keje sebelum bercuti raya. Petang tu ujan lebat sangat diikuti dengan ribut petir bagai la. Aku kat opis ni seronok ah konon sebab ujan lebat, aku selamat dalam opis tak basah. blogger-emoticon.blogspot.com Pastu pose-pose ujan plak, pehhh... memang rasa nak pose sampai isya' lah jugak. Tapi sume tu terbantut bile lebih kurang kol 4:00 petang, jiran aku merangkap menantu tuan umah tepon soh balik sebab dia suspek umah aku kene rompak. Aku pun rase cam dalam drama pilihan minggu ini bab ade orang tepon pastu pelakon tu pun terlepas gagang tepon dan terduduk! Ok, aku tipu. :mBerangan: Aku takdela nak lepas gagang. Jiran aku tepon henpon okeh. Kalau aku lepas alamat bongok diri sendiri ah kalau dah bersepai kat lantai tu haa... Dah le kene rampok pastu kene beli henpon baru plak. Ishh tak kuase....

Pastu aku pun balik dengan gigil-gigil kepala lutut terus stay umah mak aku (aku ni kan pompuan yang lemah semangat! Tak sanggup la nak tengok barang-barang umah aku diselongkar. Penat aku kemas tauu...:puteh_7:) So pak ustad la yang balik umah dan kemas ape yg patut dulu pastu kira berape kerugian. Lepas tu terus pi wat repot. Yang paling aku dendam sampai harini sebab dia culik kamera kesayangan aku tu. Pastu anak-anak pakat takot sampaikan tiap kali nak gi dapur mesti dorang berpaut-paut kat baju aku cam kelawar sebab dok bayangkan si penyamun tu dok ade lagi kat belakang pintu umah yang dah terkopak tuh! Siannn... Okeh! Cukup ke kenangan tuh? :mKanta: Tak? Okeh.. aku sambung lagi...


KENANGAN #2
Mase budak-budak dulu, bile tibe time bulan pose nilah yang paling banyak kenangan. Maklumlah adik-beradik agak ramai- 6 orang jadik macam-macamlah ragamnya. Kalau aku nak citer memangla panjang. Nanti sure korang termuntah-muntah la plak jadi aku summarizekan la ye. Antaranya: -
  • Rutin harian kiteorang adik-beradik time berbuka pose yelah lawan sape dapat habiskan nasik dulu. Bukan dapat hadiah pun tapi saje offer diri bagi rosak taliperut. blogger-emoticon.blogspot.com Biasenye juara berturut-turut kakak akulah. Kalau dia makan macam tak kunyah! Kiteorang taknahnyer menang.
  • Bile dah dekat-dekat time berbuka, masing-masing mulala main acara berebut makanan! Mulalah tuduh orang ni amek lauk lebih, orang ni dapat lauk besarlah... hishhh... burok tol perangai! :mCry: Seb baik since aku yang the youngest (alah bongsulah!) so bile aku tak dapat je cam dorang aku pun mula la sebik barang sekali dua pastu raung ngadu kat mak. Haaa.. pastu mak aku sure kasik aku menangnye, heheh! :pandaGeli_35: Tapi tu depan mak la, belakang mak dorang belasah aku!
  • Disebabkan adik-beradik aku ade 3 orang pompuan so mak aku assign setiap sorang wat 3 jenis kuih raya. Bila campur ngan mak akunyer bahagian maka cukuplah 12 balang- 1 set!!! Haha. Biasenya kakak-kakak aku akan wat kuih yang simple dan tradisional aje. Aku sorang je yang selalu cuba resepi berlainan tiap tahun. Maka dengan itu, selalunya kuih aku la yang tak sedap sokmo! Ahaks!:pandaGeli_17:
  • Jambul depan aku ni penah kontot dek kena api mase main bunga api. Apelagi, gonjeng ah sekejap. Seb baik mase tu lom sekolah. Takdelah saham jatuh, wakaka!
  • Aku pernah telan air mase mandi sebab tak tahan sangat dahaga balik sekolah blogger-emoticon.blogspot.com (aku menapak sebatu jaraknya balik umah ok! Mau tak dahaga! Kena lak hari panas! Pehhhh!) Tapi itu mase darjah satu. Diulangi ye, darjah satu! Kalau dah tua bangke ni nak wat gak memang carik nahaslah tu!
  • blogger-emoticon.blogspot.comBila dah masuk round-up malam 27 likur, akulah 'chief' yang diassign untuk pasang lampu panjut. Yang tak best bile hari hujanlah. Tengok ajelah tak dapat nak pasang.
  • Bile dah lagi 2,3 hari nak raya, biasenya arwah abah akan belikan sekotak air bergas dalam botol. Mase tu yang top air Fanta merah. Selain untuk jamu orang datang beraya nanti, air tu jugak untuk kiteorang adik-beradik bila tamat puasa nanti. Berapa banyak botol sorang dapat tu bergantung kepada penuh tak penuh puase kiteorang. So hari-hari keje aku asek usha air botol tu ajelahhh... mulalah rase lamanya nak raya! Abang aku plak bijak. Biasanya dia simpan air yg dia dapat sampai kiteorang punye bahagian dah habes. Pastu baru dia bukak dia punye. So kiteorang pun mulalah meleleh-leleh air liur tengok dia minum. Mintak sah-sah tak bagi! :mKorek:
Tapi tu sume dululah. Skang ni sume dah berkeluarga dan dok umah sendiri. Sume kenangan tu dah takdelah dah, lebih-lebih arwah abah pun dah takde (ok-ooo aku dah nak feelin!:mHihi: ) Aku rasa cukup-cukuplah aku abaikan kerja aku untuk tulis artikel ni okeh! *STOP*


Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket