Friday, March 19, 2010

Home » , , » Saya sakit, sangat-sangat SAKIT! Uwaaa...

Saya sakit, sangat-sangat SAKIT! Uwaaa...

Kulit jari2 saya yang pecah semasa proses penyembuhan


Sayapun sebenarnya tak berapa pasti la bile saya mula sakit ni. Tapi sejak minggu pertama bulan Mac ni memang saya dah demam setiap kali petang bila saya balik dari keje. Tapi canerpun saya relaks je la sebab cuma demam 'mild' dan saya amek ubat demam yang ade dalam stok simpanan je untuk bagi baik. Tapi keadaan makin teruk la plak sampai la saya terpaksa amek darah 2 kali dan alami macam2lah. Ni kronologi kes (cewah!) : -


Hari #1: Demam saya yang cuma kategori 'mild' dah bertukar ke 'high' fever. Tekak saya kene tonsil dan tak dapat makan kecuali minum aje. Saya dah diberi MC untuk balik rehat tapi biasalahkan, bile itu batu sudah duduk dalam itu kepala, jadik saya stay keje sampai la balik cam biasa. Malam saya just makan ubat dan tido.

Hari #2: Saya dah tak larat gi keje so saya berehat kat umah mak saya. Tapi awalnya saya rasa sihat dan sempat lagi gi jumpe brother ni yang berminat nak tengok Oly E500 saya. Dari jumpa sampailah settle sessi jual beli saya masih ok dan balik rumah. Sampai rumah mak , baru saya terasa sangat2 letih jadik saya pun tertido. Rupa2nya saya tertido hampir 5 jam sampaikan mak saya ingat saya dah pengsan, hehe... Bangun saja dari tidur, tapak kaki dan tangan saya merah dan panas seolah2 dibakar tapi saya abaikan je dan terus balik ke rumah. Malam- Tapak tangan dan kaki saya semakin membara jadi hubby saya rendamkan dalam besen berisi garam kasar. Tapi tak seminit, garam tu sume hancur dan air tu dah tak sejuk lagi. Mase ni tangan dan 10% badan saya dah pecah darah. Still takleh makan time ni, yang masuk dalam perut cuma air je.

Hari #3: 100% badan saya dah pecah darah dan saya boleh nampak dengan jelas kelompok2 darah membentuk macam bunga blossom di bawah kulit saya. Tapak tangan dan kaki saya dah tak panas lagi tapi demam saya semakin tinggi hingga mencecah 39 d.c tapi saya cuba bertahan dengan makan ubatan yang saya dah dapat 2 hari lepas tu. Tidur malam saya dah tak lena sebab kerap kali terjaga kesakitan dan menggigil. Pun masih belum dapat makan apa-apa.

Hari #4: Bangun pagi saya ke ruang tamu dan terus tak dapat buat apa2 sebab demam saya dah cecah 40 d.c. Nak bangun semula saya dah tak mampu jadi saya cuma terbaring di ruang tamu hampir sejam sebelum Maria bangun dan jumpa saya terbaring. Dia panggilkan ayahnya dan saya minta bawak ke klinik. Tahap ni saya dah memang tak tahan sakit dah. Di klinik, doktor suspek saya kene denggi dan mintak saya ke HKL. Di sana saya wat pemeriksaan darah dan disahkan darah saya dah dijangkiti kuman. Tapi yang peliknya doktor kate biasanye kes ni jadik kalau ade organ dalaman yang rosak, tapi kes saya ni agak pelik sebab tak dapat detect apa2 yang rosak (wallahualam, tak taulah kalau Allah belum nak tunjukkan lagi di mana rosaknya). Saya diminta makan ubat dan datang semula esok untuk pemeriksaan darah lagi.

Hari #5: Pengalaman yang sungguh membosankan! Terpaksa beratur 45 minit untuk daftar, menunggu giliran nombor dipanggil 1.5 jam dan keluar semula untuk amek darah, masuk semula, tunggu lagi giliran... harghhhh.... HKL oh HKL! Bile jumpe doktor 5 minit pun tak sampai dan dia cume soh saya habiskan ubat sebab nampak ade penurunan pada bacaan darah tu. Anyway, saya masih ada tompokan darah dibadan tu dan fever saya even dah makan ubat ikut schedule, still 38 d.c the lowest dia bleh pegi. Setat harini sendi2 saya dah mula sakit2.

Hari #6: Sendi saya semakin sakit sampai saya tak even mampu untuk ikat rambut. Hubby & Maria yang uruskan saya since saya dah umpama lumpuh dan boleh terbaring saja. Bacaan temperature still 38 d.c. tapi tompok darah dah makin hilang. Alhamdulillah.

Hari #7: Sendi saya kurang sakit jadi saya gagahkan siri ke klinik behampiran. Doktor kata itu kesan dari kuman yang ada dalam badan saya sekarang dan dia tak dapat buat apa2 melainkan saya cuma kena minum air banyak2. Fever saya dah tak ada. Tapi still saya bergerak dengan berpaut pada apa yang ada untuk berjalan. Tidur malam saya still tak lena sebab kerap terjaga bila sendi2 saya berdenyut2.

Hari #8: Saya demam panas semula dengan suhu 38 d.c. Badan masih sakit tapi saya gagahkan jugak melawan dia. Hujung2 kuku saya dah mula pecah2. Tapi doktor kata itu bukan kesan dari ubat ataupun kuman tapi dari luaran. Yang pastinya dia pun tak boleh nak predict kenapa. Wallahualam.

Hari #9 & seterusnya: Saya cuba jugak bertatih ke office since saya dah tak demam. Alhamdulillah sume dah ok cuma tangan pecah2 je masih belum baik.

Gambar Hiasan:
Lebih kurang canilah upe tompok darah pecah saya tu tapi saya punya cantik sket, hahahaaa...

RUMUSAN:
  1. Saya akui tak pernah lagi sakit yang sebegini sepanjang usia saya dimuka bumi ni tapi percayalah, memang amat sakit! Moga2 Allah ampunkanlah suma dosa2 kecil yang pernah saya wat samada ngan sengaja ataupun tidak, amin!
  2. Saya sangat bersyukur sebab saya tak ditahan masuk wad sebab nanti sure anak2 rindu kat saya (perasan!:laugh:)
  3. Overall sebenarnya, selepas memacam ubat saya kene telan dan makan sup ketam yang memang tak best lansung tu, yang paling ketara cepat menyumbang dalam proses penyembuhan yelah bile saya minum bergelen2 air. (Subhanallah kerana itu adalah ciptaan Allah yang tiada tandingannya dan ia juga penyembuh!)
  4. Syukur jugak sebab sumenye berlaku masa cuti sekolah so saya takyah risau sapa nak siapkan bekal dorang, sapa nak anta, sapa nak amek dari sekolah bla,bla... Tapi sian gak sebab tak dapat bawak budak2 tu gi memana melainkan ke HKL! Huhuuu... :bofu_02:
  5. :puteh_24: Sedey tengok hubby yang bersusah-payah belikan makanan, uruskan budak2, bawak saya ke HKL, ke klinik. Dia jugak ubatkan saya dengan rawatan alternatif. Sangat terharu.
  6. Allah tu Maha Mengetahui. Sebelum sakit ni saya heran nape ada gap seminggu lebih dalam kalendar saya yang orang taknak booking order. Selalu tu ada je orang booking. Akhirnya jawapan saya terjawap- saya sakit sepanjang2 minggu yang orang takde order tu!
  7. Saya taknak sakit lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!! :mHihi:

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

1 comment

August 4, 2012 at 10:30 AM

cedih...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket