Saturday, June 6, 2009

Home » , , » Jom ronda!

Jom ronda!

Harini saya dah janji dengan budak2 nak bawak depa gi jalan2. So seawal pagi lagi saya dah struggle menyiapkan order dari VIP customer saya ni, Kak Mazlina. Dia order untuk sambut 'belated besday' anaknya, Jeril. Mekaseh ye kak walaupun kite x berjumpa haritu, siap ade order untuk bulan depan lagi! I suke... ngeee..

Haaa.. sebenarnya saya rase kesian sebab cuti sekolah kali ni budak2 x dapat pergi mana pun sebab drebarnya jauh nun dinegeri orang. Bukan saya xleh bawak tapi kalau nak pergi jauh2 tu rasanya elokla kalau ade orang yang bernama 'suami'kan; keselamatan terjaga, fitnah pun dapat dielakkan! :wink: Lagi satu mak saya still xleh jalan banyak so cam x best la x dapat bawak dia jalan. So pikir punya pikir, saya pun decide untuk bawak dorang pegiiiiii... :mRempit:





blogger-emoticon.blogspot.com MUZIUM ORANG ASLI, Batu 11 Gombak


Orang Asli (lit, "original peoples" or "aboriginal peoples" in Malay) is a general term used for any indigenous groups that are found in Peninsular Malaysia. They are divided into three main tribal groups – Semang (negrito), Senoi, and Proto-Malay (Aboriginal Malay). The Orang Asli are further divided into 18 sub-ethnic group according to their different languages and customs. The Negritos are usually found in the northern region of the peninsula, the Senois in the central region, and the Proto-Malay in the southern region. There is an Orang Asli museum at Gombak, which is about 25 km north of Kuala Lumpur.
Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Orang_Asli



Ekcelli mase saya Form 1 dulu yeitu pada tahun 1989; saya pernah pergi ke sini untuk wat kajian tempatan dengan sahabat2 satu group. Yang saya ingat saya pergi naik bas dengan Cartina, Riza.. dan beberapa yang saya x ingat nama korang (sowiii, heee..) Masa tu zaman gile2, wat kajian tah apa2, ketawa je memanjang tapi tup tup kajian kiteorang dapat no. 1, perghhh!! Masa zaman tu, muzium ni hanyalah sebuah rumah kayu orang asli kecil dan x banyak bahan dalamnya. Tapi saya expect dah banyak perubahan since dah dikomersialkan dan saya pun dah wat research sket kat tenet sebelum bertolak ni.

Contoh rumah kaum Semah-Beri

Perjalanannya amek mase kira2 10-15 minit aje dari Taman Ibukota, Gombak (tapi kalau la bukan kerana kete depan saya yang bawak 20km/j kat jalan lama Bentong tu, dah tentu saya sampai cepat lagi!) Korang tayah risau pasal takot x jumpe sebab signboard ke muzium ni ada disepanjang perjalanan membuatkan orang yang kaki sesat macam saya memang bleh speed dengan yakinnya.


Barang2 yang digunakan bagi tujuan santau. Sedey dowh bile teringat one of it pernah berada dalam badan saya! blogger-emoticon.blogspot.com


Telahan saya mengenai kemajuan muzium ni memang ternyata benar (skemanye....). Bangunan muzium dah diganti dengan bangunan batu (dulu rumah kayu) dan banyak kemudahan2 lain yang ditambah macam pentas, ruangan seni kraf, perpustakaan, gelanggang futsal. Parking? Xde masalah- ruang parkingnya sangat luas dan korang tayah risau nak carik parking sebab rata2 rasenye ramai yang masih belum tau pasal muzium ni dah x berkunjung ke sana.


Koleksi Kraftangan Orang Asli


Apa yang korang perlu tau pasal muzium ni? Well, (cewah).. korang bleh refer kat sini untuk full info ok. Banyak bahan berguna yang boleh korang pelajari mengenai orang asli kat sini. Untuk baca sepintas lalu saja, kiteorang dah habeskan hampir sejam kat situ, itupun dah banyak edit masa kat satu2 section pasal kaki saya dah sakit (hehe...) Tapi budak2 tu bukan sekadar pergi melawat je tau, saya siap bagi kuiz berdasarkan apa yang dorang baca & lihat kat dalam muzium tu tadi. Sapa yang berjaya jawab, dapatlah McD! Hehee....

Bahagian Kelahiran

Bahagian Hasil Kraftangan

Senarai suku2 kaum orang asli yang terdapat di Malaysia. Cube teka ada berapa jumlah suku semuanya? Hehee...

Bangunan muzium lama yang dijadikan pusat jualan hasil kraftangan orang asli
Tempat parking luas giler seh!

Gelanggang futsal (dasat tuuuuu... ingat orang asli masih mundur ke? Heheh!)

Perpustakaan

Tangga untuk naik ke muzium dari lot parking

Ooops! Dah habes sudah!... :bofu_48:

Notes: Korang jangan memandai nak amek gambar kat dalam tu sebab sebenarnya xleh amek gambar. Heheee.. tapi saya ni memang suke aktiviti adventure dan kene kejar ngan pak guard! Tapi pd pendapat saya sepatutnya depa bagi pelawat amek gambar sebab melalui gambar orang boleh promotekan muzium tu, cam saya wat ni, kan? Kan? Kan?
blogger-emoticon.blogspot.com
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket