Sunday, May 10, 2009

Home » , , » Kisah 'Hari Ibu'

Kisah 'Hari Ibu'

Haaa... kali ninyer entry dijamin la korang akan muntah2 nak habiskan membacanya. Hehe.. naseb la.. sape soh bukak blog ni.. haa, pe lagi, layannnnn....!


Citer #1:

Tahun ni memang x sangka la nak dapat banyak sangat order untuk 'Hari Ibu' sebab yang lepas2 tu xde la plak yang order. Skali masuk haaa tu dia, amek! Sampai ade la beberapa order lain yang saya terpaksa tolak sebab saya xde ruang masa lagi untuk yang lain tu. Sorry sangat2 ye, maybe next year bleh order lebih awal sket kot kenyitkenyit ! Order ni datang dari satu office kat Taman Melawati: sape lagi kalau bukan VIP2 ku disana: Niki & Farah Hana yang tukang promote, 25% persennnnn... hehehhh... Farah saja buat 3 order, Niki 1 order dan customer baru yang berjaya mereka racun: Asmidar request 1 order untuk 'Hari Ibu' dan satu lagi untuk menyambut kelahiran anak lelaki kakaknya. Satu lagi order datang dari Selayang, namanya Encik Firdaus. Dia order untuk piknik sama2 wifenya, sweetkan? Ok, cukup order 'Hari Ibu'... saya nak wat untuk ibu saya juge.. ngeeee...

Citer 2:
Saya ni memang jenih yang x kesah sangat pasal celebrate2 ni so selalunya bila 'Hari Ibu' camni, saya wat dek je. Lebih2 lagi bile dah berumahtangga dan sibuk ngan urusan muffin2 saya, saya laaaaagi la x kesah lansung. Tahun ni, seminggu sebelum menjelangnya 'Hari Ibu', dialog ni pun terjadi dalam kete mase saya amek budak2 balik skolah: -

Mirul: Ummi, tadikan Amirul nampak kakak beli kat kedai buku.
Ummi: Kakak beli apa? Kan kakak xde m
intak duit belanja? Kakak: Kakak mintak ngan ayah.
Ummi: Beli apa?
Maria:(Diam) dan terus mendiamkan diri.
(Malam menjelang 'Hari Ibu')
Maria: Ummi, bleh x kakak bagi awal sket hadiah ni?
Ummi: Hadiah apa?

Maria: Kakak cume belikan bunga ni aje kat kedai buku sekolah untuk ummi sebab ni je yang cukup dengan duit yang kakak ada. (Sambil bagi bunga)
Ummi: Terkedu

Malam tu saya mule termenung. Saya teringat dulu masa saya kecik2, saya dan abang saya selalu berebut2 nak watkan hadiah untuk ibu. Paling cikai pun kad yang kiteorang lukis sendiri macam belacan tu, tapi mak simpan gak dalam diari dia. Tapi itu duluuuuu... Bila dah berumahtangga, saya x pernah ingat pun nak bagi apa2 pada dia since dia pun cam x kesah je bile tiba hari camni (now i knew dari mana sifat saya tu datang! Heheee..) So i thought maybe ibu saya memang jenis x kesah so let just ignored it. Tapi tahun ni saya rasa berbeza bila saya dapat banyak order yang masing2 berebut nak hadiahkan untuk ibu masing2. Anak saya pula sanggup mintak duit dengan ayahnya dan diam2 belikan saya bunga tapi saya sendiri x terfikir pun untuk wat apa2 untuk ibu saya. Mase ni saya mula teringatkan saat2 mase saya kanak2 dulu. Walaupun saya dah bersekolah dalam Darjah tapi saya masih carik peha ibu bila nak tido. Bygkan la betapa boringnya ibu saya sebab nak wat keje lain + lenguh nak melayan kerenah saya. Bile time nak pekse, waktu saya stay up wat revision tengah malam, ibu saya pun x tido dan siap watkan susu lagi tu... Itu baru 2, ada lagi yang kalau saya tulis mau pecah rekod entry ni!

So, tahun ni saya nekad watkan muffin khas untuk ibu saya. Saya dah beli sume bahan yang bleh bikin gempak dan saya nak pastikan yang muffin kali ni lain dr yg lain sebab ianya air tgn saya. Tapi dugaan Allah pun datang, maybe sebab saya penat dan ngantuk yang amat sangat (since dah 3 hari saya tido kol 1,2 pagi tiap hari nak nyetelkan order2 tu) bancuhan saya x menjadik! Out of 20 yang jadik cume 5-6 pieces aje menjadik, yang lain sume lekat kat acuan. Frust tayah cakap la sebab saya dah plan awal2 camni, camni tetibe... adussss...! Tapi disebabkan saya penat sangat, saya terus tertido (dengan dapur sume lecah x berkemas)!

Besoknya pepagi lagi lepas hantar order untuk Encik Firdaus tu, saya terus gi carik kedai kek. Malangnya 2 kedai yang saya pergi sumenyer ade kek yang ibu saya xkan suke flavanya je. So saya nekad, saya akan pergi satu lagi kedai & kalau xde, maka xdelah saya bagi apa2 pada ibu saya. Dan ditakdirkan Allah, kat kedai ni barulah ada flava yang ibu saya suka tu. Saya beli dan terus hadiahkan pada mak saya. Paling saya x sangka sebab saya belum ucapkan apa2 pun, saya baru hulur kek tu pada ibu saya, tapi dia dah nangis. Masa tu baru saya realise, upenyer dah tentu ibu saya menunggu2 saat ni-dimana anak2 dia ingat pada diri dia pada 'Hari Ibu'. Mom... i'm sorryyy... Waktu inilah saya rasa betapa kerdilnya saya... Haaa udah! Malas ah nak citer panjang2... tu pun dah bergenang ayaq mata. Huahahaa!

Citer #3:
Saya selalu dengar orang kata seorang ibu a.k.a isteri lebih kuat semangatnya dari seorang suami a.k.a bapa. Bagi saya, itu masing2 la kan... sendiri mau ingat la. Baru2 ni ada sorang kawan lelaki saya mengadu sejak 2 menjak ni life dia haru biru sket sebab skang ni dia kene hantar & amek anak2 balik skolah. Pastu terpaksa ikat perut, bawak bekal hari2 sebab nak budget. Dia tak sudah2 mengeluh kat saya macamana miserablenyer hidup dia smenjak dia terpaksa wat keje personal (famili) sekali ngan kerja carik makan dia sebagai seorang runner. Mase ni saya teringat pada kata2 orang tadi. Mungkin ada gak la kebenarannya kat sini.

Saya masih ingat, mase saya nak ke sekolah tadika dulu, ibu saya yang hantar berjalan kaki sejauh +- 1 batu hari2 dan dia jugak la yang amek saya balik dalam tengah panas terik tu hari2. Kalau saya ngan abang mintak ibu singgah kedai sebab haus, ibu mesti cakap, "Mak xde bawak duit, nanti sampai umah kite minum ye". Saya masih terbayang, sampai aje umah lepas salinkan pakaian kami, ibu akan baring kepenatan dan mintak kami baring dulu sebelum makan tengahari. Yang saya tau, bile saya jaga aje dari tidur, makanan dah pun siap dan ibu akan suapkan kami sambil kami berlari2 x reti dok diam.

Sekarang, saya pulak sudah menjadi ibu. Saya x pernah rasa beban bile saya kena balik rumah semula selepas masuk opis pepagi dan siapkan bekalan anak2 ke sekolah. Lepas makan & siapkan dorang, saya hantar dorang ke sekolah kendian baru saya masuk ke opis balik without taking lunch. Di saat orang lain gi lunch, saya pulak kene cover balik mase yang saya dah amek untuk balik skjap td tu. Ekcelli, kawan saya tu lebih beruntung sebab dia masih bleh bawak bekal tapi saya ikat perut terus. Malam pulak saya berjaga buat muffin untuk kesenangan anak2... tapi alhamdulillah, Allah x pernah bagi saya fikiran 'penat' itu. Bagi saya, apa yang saya buat adalah amanah yeitu janji saya dengan Allah untuk jaga mereka.
So, apa opinion korang? Tepuk dada, tanyelah selera...!


Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku.... mak
Bila lapar, yang suapkan aku.... mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak
Bila bangun tidur, aku cari.... mak
Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak
Bila nak bermanja, aku dekati.... mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak
Bila nakal, yang memarahi aku.... mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma.... mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak
Bila takut, yang tenangkan aku.... mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak
Aku selalu teringatkan .... mak
Bila sedih, aku mesti talipon.... mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak
Yang selalu berleter kat aku... mak
Yang selalu puji aku.... mak
Yang selalu nasihat aku.... mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari.... mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada.... mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat.... emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau mak sudah tiada..... .....
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya..... dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu: 1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00 Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama. 1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.
:puteh_30:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

1 comment

May 15, 2009 at 10:01 AM

Farah, ini adalah entri terbaik farah yg saya pernah baca...cedey sgt...sob sob...

Saya lagi jahil dan jaat, tak pernah hadiah apa2 sempena hari ibu kat ibu saya (seingat saya laa)...ibu sy pun tak penah mintak apa2...tp bila bace entri farah saya rasa nyesal tak adiah dia apa2 selain dr bedey dia...padahal saya byk buat dose kat ibu saya...terima kasih farah kerana mengingatkan saya, semoga ALlah membalas kebaikan farah...

mintak copy paste citer kat atas yer, part yang aku aku tu yerk... :((

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket