Sunday, November 22, 2009

Ketorrrrr.....



Ngaaaaa... takotnyeeeee! Itulah yang saya rasa; diulangi ye; SAYA rasa, bukan anak saya Said Amirul yang berkhatan hari ni. Dia steady je, siap bleh main PS2 dia lagi dan berseronok mandi dalam tub ais yang disediakan oleh ayahnya lagi sebelum tu. Umminya? Saya dari pagi dah naik saket kepala (sah2 darah dah naik balik nih!) sambil dok masakkan sup ikan haruan untuk dia. Sampai kat klinik lagi la ketor (juge Umminya bukan anaknya yang nak berkhatan tu ye). Tapi luckily hari tu ade 3 orang gak budak bersunat sebelum dia tapi sumenye kuar dari bilik surgery dengan sengih senyum lebor. Ade budak umo 5 tahun kuar angkat ibu jari wat isyarat best lagik. So sedikit sebanyak membantu gak la dalam menenangkan Amirul (bukan Umminya yang masih blood pressure kat waiting room tu!) Akhirnya selepas menunggu lebih kurang 20 minit, Amirul pun kuar la dari bilik surgery ngan lajunya. Saya hingatkan doktor bagi dia skateboard! Seriauuuuu!

Ekcelli harini bukan Amirul aje yang berkhatan tapi sepupunya juga yeitu anak abang saya si Daniel yang tembam cembam tu. So dorang 2 ekcelli seronok la sebab ade kawan. Alhamdullillah sumenya dah selamat dan saya amek kesempatan ni untuk ucapkan mekaseh bebanyak pada yang sudi hadir ke kenduri doa selamat di Klang dan di Taman ibukota haritu. Kepada semua yang mendoakan kesejahteraan dan keselamatan mereka berdua ni haritu, moga Allah limpahkan juga kesejahteraan dan keselamatan buat korang sume, amin!

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, September 28, 2009

Raya, raya, raya...



Salam,


Hehee.. lame gak saya x updatekan. Sowilah.. banyak lak keje nak disettlekan. Baru skang ni haa ade le mase sket nak bernapeh, fuhhh! Lagipun semenjak posting saya ni dah kehilangan emo (xtau salah sape, Firefox? Blogger? Greasemonkey?) maka nak nulih pun rase xde mood. Hohoo...


Ekceli xde le banyak mana aktiviti saya mase bulan pose haritu coz saya memang menumpukan sepenuhnya pada ibadah yang setahun sekali je ni. Lagipun bile bulan pose saya dah tau memang kene extra jaga kesihatan sebab biasenyer semput saya pun datang tiap2 hari (dugaannnnn... alhamdulillah). Cuma pada 02 September 2009 tu je saya sambut dengan anak-beranak je 'Wedding Anniversary' saya yang ke-10. Sekejap je rase ye... alih2 dah 10 tahun rupenye saya bergelar isteri. Macam biasalah, yang excitednye yelah kanak2 ribena tu lebih dari mak ayahnya sendiri! Kui2! Pastu malam raya gi sambut orang datang takbir kat umah mak. Budak2 pun amek peluang la main bunga api.


Raye haritu plak, selepas kepenatan berhempas pulas jadik chef x diiktiraf selama 2 hari, maka raye ke-3 hubby ajak saya lari gi holiday kat Taiping. Owhhh.. rindunya saya kat Taiping. Kat situlah banyak kenangan mase zaman sekolah tersimpan... Rose, Ojie, Intan... hmmm... (bosan la xde emo nak bubuh!). Lagipun saya ada misi penting yang perlu dilaksanakan- tunaikan hasrat bonda saya untuk amek gamba umah lamanya kat tepi tasik Taiping tu!


Hari kami pegi ni alhamdulillah la jalan x jem pun. Tepat 5 jam perjalanan, kami pun sampai. Kali ni kami stay kat Kamalodge. Lokasinya senang gile nak carik sebab 1st- saya memang dah familiar ngan Tepeng (hehe!) dan 2ndly sebab signboard memang clear & detail. Bagi yang 1st time nak carik (cam saya) korang just jalan je menyusuri Jalan Tasik tu sampai le ke Jalan Bukit Larut. Lodgenyer tu x jauh dah ngan kaki Bukit Larut (owh, rindu giler nak panjat Bukit Larut! Sob! Sob!)

Ekcelli saya berat hati nak gi holiday ni sebab Rayyan dah demam virus + diarrhea since seminggu nak raya. Mirul plak raya ke-2 tu dah stat demam panas + diarrhea gak. Tapi tulah... 'jalan' punye spirit agaknyakan, sampai sane 2-2 elok sihat walafiat. Hmmmph, saje je korang ni kan! Mirul memang terus kebah la, mana taknyer, sampai je sana dia terus terjun masuk pool ngan Maria. Berapa punye lama dorang mandi pool tu agaknya sampai baik terus demam Mirul! Bagus tol! Tempat ni memang cantik & bersih. Udara pun nyaman (maklumlah dikaki bukit)..... arghhhhh! Kan best kalau saya dok sini je. Hehee... Staff pun very friendly, siap bleh layan saya borak lagi. Hehe. Cuma satu je saya harap ade perubahan next time coz dalam bilik ade banyak semut. (Maybe dari bukit kot.)



Aktiviti hari pertama saya di sana bermula seawal kol 7.30 pagi. Saya & Maria kuar gi jalan2 kat sekitar Taman Tasik tu. Bukanlah saje2 nak tinggalkan 'kaum lelaki' kat bilik tu, hee... tapi cam saya kate td, saya ade misi yang harus ditunaikan. Jenuh gak la memula saya mencarik rumah zaman kanak2 bonda saya tu sebab last saya tengok dulu, umah tu dah convert jadik restoren cine. Tapi dah sampai 3 kali pusing x gak jumpe2. Tapi nak jadik citer, saya pun gamble la lalu lagi sekali satu jalan tu & tadaaa.. finally saya jumpe! Padan la saya x perasan (walhal malam td pun saya dah lalu kat sini masa nak carik makan), upenyer dia bukan lagi restoren cine tapi dah transformer jadik restoren melayu plak. 

Kalau korang ade lalu sana, tengok2 lah Restoren Pak Kahar; itulah bekas umah bonda saya dulu, heee... (tapi kalau korang ckp ni kat pakcik Kahar tu tetap korang x dpt harga sedare makan kat situ sebab pakcik Kahar tu xde kene-mengena ngan saya pun! Haha!) Dek kerana saya dah senang hati berjaya menyelesaikan misi ni, maka saya pun kasik dia main kat playground sambil makan aiskrim ngan saya (pepagi bute makan aiskrim! Jangan jeles...) On da way nak balik ke resort tu, saya sempat singgah tanah perkuburan askar2 british yang mati semasa perang dulu. Sedey dowh, eventhough datuk saya dulu bukan kategori askar tapi saya dapat membayangkan perasaan dia semasa zaman tu, mendengar berita orang2 senegara mati akibat perang. Lagipun maybe sebab bonda saya dibesarkan disini, maka saya seolah2 dapat dejavu kat tiap2 tempat yang saya jejaki kat sana (cewah!) Kalau korang gi sana, jangan lepas peluang tak makan roti bakar kat kedai makan di kaki Bukit Larut tau. Saya sempat tapau siap ngan telur separuh masak  & teh tarik lagi bawak balik bilik... perghhh, sedapnye.... heee...

Petang lak kami gi jenjalan kat Zoo Taiping. Punyelah panas cuaca, walhal seingat saya mase zaman saya selalu datang sini dulu, cuaca x pernah sepanas ni (betapa dah berlakunya perubahan cuaca kat sini) Cadang nak naik kete zoo tu je tapi kaum punye la ramai x hengat, so kami jalan kaki jelah. Balik tu lak ingat nak naik basikal air tapi dah lewat petang la plak so saya kasik greenlight kat bebudak untuk mandi pool sampai pengsan! Wahahaa...

Kami balik ke KL pada raya ke-5. Malam tu dengar berita, dijangka 6 ribu kete akan melalui highway haritu. Maka kiteorang pun masuk la jalan dalam tapi baru sekerat jalan, kami masuk highway sebab saya cek info trafik, highway x sesak & memang sah, trafik clear 2-2 hala! Hahaa.. saya rasa2la kan, dek takut jem, sume orang dah gi jalan dalam haritu sebab mase saya jalan ikut jalan dalam tu memang jem pun! Sabo jelah! Selamat tinggal Taipinggggg... saya akan rindukan kamu lagiiiiiii.....!!!!!!!!!




Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, June 19, 2009

Welcome to the world, Adib! (Ntahla btol ke tidak nama ngko ni! Hahahaaa...)

Lama gak la saya dah x masuk spital since 2,3 menjak ni. Still trauma ngan pemergian Mak Long & of course... blogger-emoticon.blogspot.com beloved almarhum Mohd Yusof, bapaku. Tapi harini hilang skjap perasaan tu, maybe sebab excited nak nengok anak buah baru AZDE yang baru nengok donia kol 22:22 malam semalam tu, heheee... Saya ngan anak sedare, Maisarah tumpang kete Ajue (ketua samseng Kg. Dusun blogger-emoticon.blogspot.com) gi Spital Sungai Buloh tu. Kami sampai awal 1/2 jam dari waktu melawatnya yeitu kol 12.30tghr so kiteorang decide nak gi melantak dulu la kat Hospital Cafeterianya. Lauk kat sana humang aiii.... kan main banyak! Memang silap la untuk orang yang sedang kelaparan (a.k.a kebuluran) cam saya mase tu. Kalau bleh sume nak isi dalam pinggan tapi seb baik iman tu masih kuat (blogger-emoticon.blogspot.comekekee...). Overall spital tu memang aku kasik starstarstarstarstar la. Siap dibagi cuci tangan lagi time masuk ngan kuar wad tu (ni gara2 kes H1N1 la ni). Yang kelaka tu sebab 3-3 kemaruk nak main cuci tangan free... bengong tol! :mHaha: To Hamidah& Farid- tahniah atas cahayamata baru!

Lauk Maisarah= Nasi putih+ayam merah+telur sambal+daging kicap+teh ais = RM4.80

Lauk den= Kuey tiau+mee goreng+daging bakar+sirap bandung =RM4.30

Lauk Ajue= Nasi putih+daging bakar =RM2.30

.... Sungggggggguh berbaloi!
blogger-emoticon.blogspot.com

blogger-emoticon.blogspot.com
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, June 10, 2009

HAIT! ARIGATO! (Khabar dari Jepun) -iii


2,3 menjak ni x banyak la gambar yang saya dapat dari hubby yang sekarang dah berada di Osaka (bandar yang paling banyak % kene H1N1!
blogger-emoticon.blogspot.comTakot mak!) Sebabnya tiap2 minggu dia ada exam so xde la ke jalan kemana. Nak jalan sangat pun risau disebabkan wabak yang melanda tu. Sampaikan sume kedai di Osaka tu pun dah kehabisan stok topeng! Cuma minggu ni sorang cikgunye dengan baik hati ajak anak2 muridnya gi melawat ke beberapa tempat menarik didaerah Nara. Jom layannnn...

Future model kete keluaran Daihatsu, sape nak order kumpul duit dulu (ekeke...)

Salah satu kenderaan dipamerkan dalam kilang kereta Daihatsu, Nara

Antara aktiviti menarik- naik beca tarik!

Very da sentimental value- Beca tarik zaman dulu

Temple tertua di Jepun berusia 1300 tahun

Taman Rusa

Tempat persediaan Pocket Bike

Pocket Bike sudah jalannn....

Go-kart

Circuit Course Drift

Circuit Course Drift

Sekian saja untuk kali ini adik2, jumpe lagi dilain kali di saluran yang sama.. ngeeh3!

:minimo_37:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket